Matchfixning

Matchfixning är ett samlingsbegrepp för all manipulation av matcher eller spel, vilket kan avse allt från en allsvensk fotbollsmatch till ett travlopp. Exempelvis kan det kan förekomma i syfte att öka chansen till stora vinster på bettingmarknaden eller i att öka chansen till avancemang i en turnering, även i mindre sammanhang.

Personer som sysslar med matchfixning tar till olika metoder för att tjäna sitt syfte. Det är till exempel inte ovanligt att matchfixare försöker komma spelare nära genom att röra sig i samma miljö som de gör, och därigenom försöka skapa en vänskaplig relation till dem. Denna relation följs senare av hot eller våld.

Matchfixning i Sverige och internationellt

Den 18 maj 2017 ställdes en stor match mellan IFK Göteborg och AIK in på grund av misstänkt matchfixning. Detta fick då stor nationell uppmärksamhet. Sedan dess har ett antal fall uppmärksammats och senast i juni 2019 rapporterades en match i Allsvenskan vara föremål för utredning om misstänkt matchfixning.

Matchfixning kan vara kopplat till organiserad brottslighet men detta är vanligare utomlands. I ett internationellt perspektiv är tennismatcher vanliga matchfixningsfall eftersom det där endast är två spelare som behöver övertalas om ett särskilt utfall. Vidare kan informationen säljas vidare i flera led, vilket gör att många individer ofta är inblandade vid denna typ av brott.

Den nya svenska spellagen

Den svenska spellagen (2018:1138) togs i kraft den 1 januari 2019 och omfattar allt spelande i Sverige – från traditionellt spelande på exempelvis travsport till online spel och gaming. Den nya lagen nämner matchfixning som ett brott med upp till två års fängelse som följd. För allvarliga brott kan straffet bli upp till sex års fängelse.

Kopplingen till organiserad brottslighet i Sverige är inte lika stark som den är internationellt, i exempelvis Italien, men det finns stora pengar att tjäna och detta lockar naturligtvis kriminella. På grund av problematiken kring bevisföring läggs många utredningar ner, vilket exemplifieras med att det i Sverige hittills bara gjorts två fällande domar.